projekt konkursowy na Muzeum Historii Polski w Warszawie

logo A+Dlinia

Projekt konkursowy na Muzeum Historii Polski

Nieoczekiwana forma naszego projektu wynika z dwóch założeń:
1. Muzeum powinno łączyć to, co zostało rozdzielone: Śródmieście i Powiśle rozcięte skarpą skarpę wiślaną, przerwaną Trasą Łazienkowską.
2. Budynek muzeum o zakładanym programie postawiony nad Trasą zdominowałby historycznie ważny Zamek Ujazdowski i zakłócił przebieg osi Stanisławowskiej. Dlatego proponujemy stworzyć "cokół" dla Zamku od strony Wisły, a od strony miasta stworzyć obiekt, który będzie dla niego równorzędnym partnerem.

W samej formie budynku inspirowaliśmy się naturalnym spadkiem skarpy Wiślanej. Część skarpy odtworzyliśmy we wnętrzu muzeum.
Tę wewnętrzną ("zimową") skarpę nakryliśmy zewnętrzną, tworzącą monumentalne tarasy. Cały program jest zrealizowany wzdłuż "uliczki muzealnej", z której dostępne są wszystkie funkcje.


konkurs MHP